nadverbrødHvem er de nu, de der...

"Jesus sagde til dem: "Jeg er livets brød. Den, der kommer til mig, skal ikke sulte, og den, der tror på mig, skal aldrig tørste."
Joh. 6,35!

"Her er en mand i kirken, der løfter sine arme i bøn og lovpriser Gud - her styrer Helligånden, hans kone styrer alle andre steder. - Kvinden der beder med følelse for missionærerne i Peru, men lykkes fuldstændig at ignorere de andre, som sidder på hendes række.  Og så er der den, som rynker på næsen og tænker på, hvorfor Jesus vil have alle de mennesker ind i sin kirke - også dem, der lugter og dem der ser anderledes ud."

Sådan beskriver en engelsk digter sin kirke - et sted med alle mulige skæbner. Sådan er vores kirke også – et fællesskab med mange forskellige mennesker og skæbner.

Glæder vi os over det? Glæder vi os, når en fremmed vover sig ind i kirken? Glæder vi os, når en vi kender for noget dårligt, siger at han er omvendt? Glæder vi os, når en med en anden hudfarve, anden social status, anden hvad som helst end ”os”, kommer ind i kirken?

Vi oplever at Gud fører mange forskellige mennesker ind i vores fællesskab. Det ser ud til at forsætte. Så vi må lære at glæde os, hvis vi da ikke allerede gør det, over alt det liv, der skabes i vor kirke.

Jesus sætter ingen grænser. Han mener, at han er livets brød for alle! Nadveren er en invitation til alle mennesker, til alle tider, og det skal vi glæde os over. Glæde os over, at vi har fået en plads, og over at ALLE som søger Jesus vil få af det brød og det vand, der giver helhed i vores liv. For Jesus lukker alle slags mennesker ind - og de er alle vore mødre, fædre, søstre og brødre - og sammen spiser vi ved Herrens bord. Sådan er kirken! Der er ikke nogen anden end den - og der skal ikke være nogen anden.

Hvem lugter? - den lugt, Jesus har svært ved at klare, er osen af selvtilstrækkelighed, af indelukkethed, af angst for at være levende og kærlige medmennesker. Lugten af livsangsten, af for lidt kærlighed i et menneskes liv, af alt for tit at blive forkastet.

Lugten af gammel ci­garetrøg, alkohol og ugegammel sved holder ikke Jesus væk. Han indbyder - og kalder os - til at række livets brød og vand videre, til enhver som søger det.

Finn S. Basnov